Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten cymes wywodzi się z Rusi Czerwonej, czyli Galicji Wschodniej. Potocznie są one nazywane pierogami ruskimi. Charakteryzują się cienkim, elastycznym ciastem oraz pysznym farszem z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki. Najlepiej smakują świeże, polane skwarkami.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5070
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1994
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5070
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1994
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i gorącą wodę. Ciasto zagniatamy. Wyrabiamy do momentu uzyskania zwartej, jednolitej masy. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok na około pół godziny.
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich twaróg. Cebulkę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor i dodajemy do farszu. Nadzienie doprawiamy solą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Ciasto odwijamy z folii, przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 1-2 mm. Przy użyciu szklanki wycinamy koła. Na środek każdego z nich nakładamy po łyżeczce farszu. Lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do miski z zimną wodą, odcedzamy na sitku i przekładamy na talerz.
Słoninę kroimy w kostkę, smażmy na patelni na średnim ogniu. Cebulkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do skwarek. Całość podsmażamy na złoty kolor.
Pierogi galicyjskie podajemy z cebulką, skwarkami i szczypiorkiem.