Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi jagodowe z serem"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Składniki
Przebrane jagody krótko płuczemy pod lekkim strumieniem wody. Osuszamy i delikatnie mieszamy z serem białym lub śmietankowym twarożkiem i cukrem kryształem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło lub olej oraz jajko. Mieszamy, stopniowo dolewając gorącą wodę. Przenosimy na stolnicę, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto wałkujemy na lekko poprószonej mąką stolnicy i np. szklaneczką wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce nadzienia, brzegi mocno zlepiamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i polewamy roztopionym masłem, słodką śmietanką albo posypujemy cukrem.
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji około 3 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 231 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 45 g.Źródło: Rewia