Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi jagodowe z serem"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 86
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3328
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1175
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 86
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3328
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1175
Składniki
Przebrane jagody krótko płuczemy pod lekkim strumieniem wody. Osuszamy i delikatnie mieszamy z serem białym lub śmietankowym twarożkiem i cukrem kryształem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło lub olej oraz jajko. Mieszamy, stopniowo dolewając gorącą wodę. Przenosimy na stolnicę, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto wałkujemy na lekko poprószonej mąką stolnicy i np. szklaneczką wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce nadzienia, brzegi mocno zlepiamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i polewamy roztopionym masłem, słodką śmietanką albo posypujemy cukrem.
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji około 3 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 231 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 45 g.Źródło: Rewia