Popisowe danie mojej Babci z Bieszczad. Musiałam wypróbować ten przepis.
Pierogi kapuściane z kaszą
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- Jajo kurze 1 szt
- olej 2 łyżki
- mąka 60 dag
- Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty białej
- Cebula biała 2 szt
- Smalec 1 łyżka
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- Jajo kurze 1 szt
- olej 2 łyżki
- mąka 60 dag
- Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty białej
- Cebula biała 2 szt
- Smalec 1 łyżka
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej

Etapy przygotowania
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wykroić szklanką krążki. Wykonanie farszu: Kapustę posiekać, ugotować i dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 319
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 319



Składniki
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- Jajo kurze 1 szt
- olej 2 łyżki
- mąka 60 dag
- Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty białej
- Cebula biała 2 szt
- Smalec 1 łyżka
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wykroić szklanką krążki. Wykonanie farszu: Kapustę posiekać, ugotować i dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną.