Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 2007 roku w głosowaniu przeprowadzonym przez jedną z fińskich gazet pierogi karelskie uplasowały się na trzecim miejscu rankingu dotyczącego narodowych dań. W 2008 roku zostały wpisane do unijnego rejestru jako GTS „Gwarantowana tradycyjna specjalność”. Pierogi karelskie w niczym nie przypominają naszych – są pieczone, a farsz robi się na bazie gotowanego ryżu.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4692
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4692
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Składniki
Ryż ugotuj na mleku ze szczyptą soli. Odstaw do przestudzenia.
Połącz ze sobą obie mąki i sól. Dodaj oliwę oraz wodę. Ze składników zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego rulon i odkrój kawałki o szerokości 2 cm.
Każdy z kawałków rozwałkuj na kształt elipsy. Na środek wyłóż farsz (ugotowany ryż), palcem wskazującym i kciukiem chwyć mały kawałek boku ciasta i zlep. Czynność powtórz tworząc "falbankę" na całej długości.
Gotowe pierogi wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i piecz około 18 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Masło rozpuść na patelni, za pomocą pędzelka smaruj wyciągnięte z pieca pierogi.