Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 2007 roku w głosowaniu przeprowadzonym przez jedną z fińskich gazet pierogi karelskie uplasowały się na trzecim miejscu rankingu dotyczącego narodowych dań. W 2008 roku zostały wpisane do unijnego rejestru jako GTS „Gwarantowana tradycyjna specjalność”. Pierogi karelskie w niczym nie przypominają naszych – są pieczone, a farsz robi się na bazie gotowanego ryżu.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3540
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14879
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3540
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14879
Składniki
Ryż ugotuj na mleku ze szczyptą soli. Odstaw do przestudzenia.
Połącz ze sobą obie mąki i sól. Dodaj oliwę oraz wodę. Ze składników zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego rulon i odkrój kawałki o szerokości 2 cm.
Każdy z kawałków rozwałkuj na kształt elipsy. Na środek wyłóż farsz (ugotowany ryż), palcem wskazującym i kciukiem chwyć mały kawałek boku ciasta i zlep. Czynność powtórz tworząc "falbankę" na całej długości.
Gotowe pierogi wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i piecz około 18 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Masło rozpuść na patelni, za pomocą pędzelka smaruj wyciągnięte z pieca pierogi.