Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Regionalna potrawa pochodząca z Małopolski, a dokładniej z miejscowości Łoniowa. Pierogi kudłacze charakteryzują się niezwykłym farszem wykonanym z kaszy jaglanej i białego sera, ale również ciastem, które powstaje na bazie ziemniaków i mąki. Są niezwykle sycące i bardzo smaczne. Pierogi po ugotowaniu nakładajcie na talerze i serwujcie z zarumienioną cebulką i śmietaną lub szklanką kefiru.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 820
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 228
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31461
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 469
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 820
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 228
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31461
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 469
Składniki
Do garnka wlej mleko i zagotuj. Kaszę przepłucz, następnie wsyp do gotującego się mleka. Składniki gotuj do momentu, kiedy kasza wchłonie całe mleko. Garnek z ugotowaną kaszą przykryj, owiń kocem i odstaw do napęcznienia nawet na kilka godzin.
Przygotuj ciasto na pierogi: Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj. Drugą połowę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody.
Ugotowane ziemniaki przestudź, połącz ze startymi ziemniakami. Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz przyprawy. Zagnieć jednolite ciasto.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z masłem na złoty kolor.
W misce połącz ugotowaną kaszę z twarogiem, cebulką i przyprawami.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przy użyciu szklanki wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż po łyżce nadzienia. Przystąp do lepienia pierogów.
Kudłacze pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane pierogi podawaj okraszone cebulką. Smacznego!