Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Regionalna potrawa pochodząca z Małopolski, a dokładniej z miejscowości Łoniowa. Pierogi kudłacze charakteryzują się niezwykłym farszem wykonanym z kaszy jaglanej i białego sera, ale również ciastem, które powstaje na bazie ziemniaków i mąki. Są niezwykle sycące i bardzo smaczne. Pierogi po ugotowaniu nakładajcie na talerze i serwujcie z zarumienioną cebulką i śmietaną lub szklanką kefiru.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 338
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 207
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2490
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 338
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 207
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2490
Składniki
Do garnka wlej mleko i zagotuj. Kaszę przepłucz, następnie wsyp do gotującego się mleka. Składniki gotuj do momentu, kiedy kasza wchłonie całe mleko. Garnek z ugotowaną kaszą przykryj, owiń kocem i odstaw do napęcznienia nawet na kilka godzin.
Przygotuj ciasto na pierogi: Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj. Drugą połowę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody.
Ugotowane ziemniaki przestudź, połącz ze startymi ziemniakami. Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz przyprawy. Zagnieć jednolite ciasto.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z masłem na złoty kolor.
W misce połącz ugotowaną kaszę z twarogiem, cebulką i przyprawami.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przy użyciu szklanki wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż po łyżce nadzienia. Przystąp do lepienia pierogów.
Kudłacze pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane pierogi podawaj okraszone cebulką. Smacznego!