Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia kurpiowska bazuje na produktach roślinnych – warzywach, kaszach, ziemniakach. Takie same muszą być też pierogi kurpiowskie. Delikatny farsz jest połączeniem puree ziemniaczanego i soczewicy z nutą majeranku. To danie stanie się hitem w twoim domu!
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3971
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 144
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 569
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 377
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3971
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 144
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 569
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 377
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób w środku dołek. Wlej wodę, wbij jajko i dodaj sól.
Zagnieć całość do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przenieś je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Przygotuj farsz. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Cebule drobno posiekaj i podsmaż na oleju do zeszklenia. Odstaw.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie rozbij je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki na farsz wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.
Złóż pierogi. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości 1-2 mm. Wykrawaj z niego okręgi o średnicy ok. 6-8 cm.
DO środka wkładaj po 1-2 łyżki farszu, tak by po ściśnięciu brzegów ciasta nie wysypywał się. Zlep brzegi i dociśnij je mocno widelcem. Możesz wykonać też ozdobną falbankę na brzegach.
Gotowe pierogi kurpiowskie odkładaj na tacę.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju i odrobiny soli. Wkładaj pierogi partiami i gotuj je przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Alternatywnie możesz pierogi wyławiać od razu po ostygnięciu i podsmażyć je na patelni z dodatkiem cebulki.