Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna wersja pierogów przeważnie zawiera w sobie mąkę pszenną oraz tłuste mięso wieprzowe (w zdrowszym wypadku wołowinę), ale co z osobami dbającymi o linię? Czy trzeba od razu rezygnować z pysznych pierogów z obawy przed tyciem? Absolutnie nie! Zdecydowałam się zmodyfikować klasyczny przepis tak, aby pierogi były mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowały swój wyjątkowy smak. Pierogi z mięsem w wersji light są zdecydowanie bardziej zdrowe a równie dobre – polecam!
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1352
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 130
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 311
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 90
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1352
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 130
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 311
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 90
Składniki
Ugotowane mięso drobiowe mielimy w maszynce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, aby pozbyć się zbędnego kwasu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy.
Dodajemy zmielone mięso i mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy kapustę oraz przyprawy i nadal mieszamy wszystkie składniki. Na koniec wbijamy jajko, które ładnie zwiąże farsz. Gdy jajko się zetnie, odstawiamy farsz do ostygnięcia.
Przystępujemy do przygotowywania ciasta. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. W jego środku robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Za pomocą noża siekamy mąkę z wodą. Po chwili, gdy ciasto nieco ostygnie wbijamy jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, dosypując mąki w razie potrzeby.
Kulę ciasta dzielimy na 2 części. Jedną z nich odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką, żeby zachowała miękkość. Drugą połowę podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Za pomocą foremki lub szklanki kroimy krążki. Na środku każdego z nich nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, nadając tym samym formę naszym pierogom.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty (czas liczymy od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię). Ugotowane pierogi możemy podawać okraszone zeszkloną na oliwie cebulką albo posypane natką pietruszki. Smacznego!