Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną

Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1639

Dodano:

Odsłon: 11814

Klasyczna wersja pierogów przeważnie zawiera w sobie mąkę pszenną oraz tłuste mięso wieprzowe (w zdrowszym wypadku wołowinę), ale co z osobami dbającymi o linię? Czy trzeba od razu rezygnować z pysznych pierogów z obawy przed tyciem? Absolutnie nie! Zdecydowałam się zmodyfikować klasyczny przepis tak, aby pierogi były mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowały swój wyjątkowy smak. Pierogi z mięsem w wersji light są zdecydowanie bardziej zdrowe a równie dobre – polecam!

Składniki

  • Ciasto
  • ½ kg mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Farsz
  • ½ kg gotowanego mięsa drobiowego / indyczego (wykorzystuję mięso z niedzielnego rosołu)
  • 300-400 g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  1. Ugotowane mięso drobiowe mielimy w maszynce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, aby pozbyć się zbędnego kwasu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy.

  2. Dodajemy zmielone mięso i mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy kapustę oraz przyprawy i nadal mieszamy wszystkie składniki. Na koniec wbijamy jajko, które ładnie zwiąże farsz. Gdy jajko się zetnie, odstawiamy farsz do ostygnięcia.

  3. Przystępujemy do przygotowywania ciasta. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. W jego środku robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Za pomocą noża siekamy mąkę z wodą. Po chwili, gdy ciasto nieco ostygnie wbijamy jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, dosypując mąki w razie potrzeby.

  4. Kulę ciasta dzielimy na 2 części. Jedną z nich odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką, żeby zachowała miękkość. Drugą połowę podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Za pomocą foremki lub szklanki kroimy krążki. Na środku każdego z nich nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, nadając tym samym formę naszym pierogom.

  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty (czas liczymy od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię). Ugotowane pierogi możemy podawać okraszone zeszkloną na oliwie cebulką albo posypane natką pietruszki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń