Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla pierogów z ziemniakami, twarogiem i cebulą. Pierogi lubelskie można zajadać zarówno na słodko z cukrem i śmietaną, jak i na słono ze skwarkami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12210
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12210
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy stopniowo gorącą wodę. Składniki ponownie siekamy. Czekamy chwile, aż woda ostygnie. Z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, zagotowujemy. Wodę solimy, wsypujemy szklankę kaszy gryczanej. Kaszę gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej kaszy dodajemy biały ser. Składniki łączymy ze sobą.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek. Przy użyciu szklanki wycinamy koła. Na każdym placku układamy po łyżeczce farszu. Zaczynamy lepienie lubelskich pierogów. Ulepione pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wozie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości pierogów).
Ugotowane pierogi lubelskie wyciągamy z garnka łyżką cedzakową. Hartujemy w misce z zimną wodą, Następnie odcedzamy i przekładamy na talerz. Podajemy na słodko z masłem, cukrem i śmietaną lub na słono ze skwarkami z boczku.