Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi na Wigilię koniecznie muszą zawierać dużą ilość farszu z leśnych grzybów. To pozycja obowiązkowa na świątecznym stole!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7002
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7002
Składniki
Wszystkie grzyby przełóż do garnka na dzień przed przygotowaniem pierogów. Zalej je ciepłą wodą i odstaw do namoczenia.
Przygotuj farsz. W dniu przygotowywania pierogów, odsącz i osusz grzyby, zachowując płyn z moczenia. Drobno je posiekaj ostrym nożem. Cebulę obierz i także bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby oraz przyprawy i duś całość przez ok. 10 minut do miękkości. Dodaj wodę z moczenia pierogów i gotuj bez przykrycia przez kolejne 10 minut do prawie całkowitego odparowania płynu. Zdejmij farsz z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę i sól. W osobnym naczyniu ubij ze sobą jajko i wodę. Połącz składniki suche z mokrymi i ugniataj, w razie potrzeby dosypując mąkę, przez kilka minut. Ostatecznie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstaw pod przykryciem na 20 minut.
Przygotuj pierogi. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wycinaj koła o średnicy ok. 7-8 cm. Każde kółko napełnij łyżką farszu, by ten się nie wysypywał i możliwe było łatwe sklejenie brzegów. Ściśnij brzegi i udekoruj je falbankami. Ulepione pierogi odkładaj na talerz tak, by nie stykały się ze sobą. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj je przez minutę od wypłynięcia. Odkładaj na talerz posmarowany masłem.
Przygotuj okrasę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Smaż ją do zezłocenia. Możesz polać nią gotowane pierogi, ale także gotowe wyroby możesz podsmażyć razem z cebulką. Pierogi na Wigilię podawaj udekorowane siekaną natką pietruszki.