Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2801
Dodano: 18.12.2018
Odsłon: 10957
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kiełbasę, która musi być naprawdę bardzo dobra gatunkowo, z jak najmniejszą ilością konserwantów i dużą ilością majeranku, obrać z flaka i wrzucić do miski. Dodać chrzan i ręką wyrobić na jednolitą masę, odstawić na czas przygotowania ciasta.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na małą patelnię z roztopionym masłem i smażyć na delikatnym ogniu do zezłocenia.
Z mąki na stolnicy lub blacie roboczym usypać kopiec, zrobić na jego środku dłonią dziurkę i wsypać sól. Dolewać stopniowo gorącą wodę, olej (nie jest konieczny) i dłońmi wyrabiać masę.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie; jeśli po wyczerpaniu składników za mocno klei się do rąk, trzeba odrobinę podsypywać mąką.
Uformować walec, odcinać spore kawałki i rozwałkowywać na podsypanym mąką podłożu na cieniutkie placki (do 1 milimetra).
Szklanką o cienkiej krawędzi wykrawać kółka, na każdym kłaść po 1 kulce farszu po środku, składać na pół tak, by została wolna krawędź około 3 - 4 milimetrów.
W palcach dookoła zaciskać brzeg formując delikatną falbankę. Co jakiś czas palce zanurzać delikatnie w mące, co usprawni klejenie.
Gotowe pierogi układać na lnianej ściereczce podsypanej mąką, przykryć z góry kolejną ściereczką, by nie wysychały.
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody (można dodać odrobinę oliwy, by się nie sklejały), do 3- 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową do miski, polewać delikatnie roztopionym masłem z cebulką, by się nie sklejały.
Podawać na gorąco polane masełkiem z cebulką.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

pelen_brzuszek 18 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
świetnie to brzmi i wygląda :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 18 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
O qrka wodna, świetny przepis i powiem szczerze, że to też dla mnie nowe odkrycie :) Jeśli chodzi, o pierogi, to będę musiał zlecić rodzinie, by takie zrobiła, a o kiełbasę, to ja już zadbam, bo wiem, gdzie uderzyć ;)Muszą super smakować i już sam widok tego garnka wywołuje u mnie łaknienie :D Odpowiedzi: 4 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz