Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naszła mnie ochota na pierogi, ale nie "ruskie", bo te zostawiam mojej Mamie, ani na świąteczne, z kapustą i grzybami, bo na te z kolei poczekam do Wigilii. Więc jakie? Na takie, które wypełnione są białą kiełbasą i tartym chrzanem. Pomysł na farsz nie jest mój, tylko podpatrzony u Magdy Gessler - zaproponowała go jakiemuś restauratorowi jako receptę na przebój upadającego lokalu. Kluczowe jest to, by znaleźć naprawdę bardzo dobrej jakości surową białą kiełbasę, z jak najmniejszą ilością konserwantów, wypełniaczy i polepszaczy smaku. Musi być dobrze doprawiona i pachnieć majerankiem. Spełniając ten warunek jedyne, co pozostaje, to dorzucić tarty chrzan i nadzienie do pierogów gotowe. Trochę więcej zabawy jest z ciastem, ale bez przesady - macie ode mnie sprawdzony przepis, więc co miałoby się nie udać? Zapraszam zatem na bardzo pyszne kulinarne odkrycie. Ja na pewno będę od czasu do czasu serwować je w swoim domu.
Polecam.
Odsłon: 376
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1535
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 563
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1936
Polecam.
Odsłon: 376
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1535
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 563
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1936
Składniki
Kiełbasę, która musi być naprawdę bardzo dobra gatunkowo, z jak najmniejszą ilością konserwantów i dużą ilością majeranku, obrać z flaka i wrzucić do miski. Dodać chrzan i ręką wyrobić na jednolitą masę, odstawić na czas przygotowania ciasta.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na małą patelnię z roztopionym masłem i smażyć na delikatnym ogniu do zezłocenia. Z mąki na stolnicy lub blacie roboczym usypać kopiec, zrobić na jego środku dłonią dziurkę i wsypać sól. Dolewać stopniowo gorącą wodę, olej (nie jest konieczny) i dłońmi wyrabiać masę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie; jeśli po wyczerpaniu składników za mocno klei się do rąk, trzeba odrobinę podsypywać mąką. Uformować walec, odcinać spore kawałki i rozwałkowywać na podsypanym mąką podłożu na cieniutkie placki (do 1 milimetra). Szklanką o cienkiej krawędzi wykrawać kółka, na każdym kłaść po 1 kulce farszu po środku, składać na pół tak, by została wolna krawędź około 3 - 4 milimetrów.
W palcach dookoła zaciskać brzeg formując delikatną falbankę. Co jakiś czas palce zanurzać delikatnie w mące, co usprawni klejenie. Gotowe pierogi układać na lnianej ściereczce podsypanej mąką, przykryć z góry kolejną ściereczką, by nie wysychały. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody (można dodać odrobinę oliwy, by się nie sklejały), do 3- 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową do miski, polewać delikatnie roztopionym masłem z cebulką, by się nie sklejały. Podawać na gorąco polane masełkiem z cebulką. Smacznego.