Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1883
Dodano: 30.06.2010
Odsłon: 5962
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Wygnieść ciasto, wodę dodawać po troszku.
Rozwałkować, wyciąć kółka (ja wycinam szklanką) w środek włożyć truskawkę albo inny farsz lub inny owoc, jagody, bardzo dobre są z Wiśniami. Spróbujcie, rewelacje. Już nie mogę się doczekać na wiśnię. Ja sklejenie ciasta zagniatam lekko widelcem.
Zagotować w garnku wodę lekko posoloną jak kto lubi , rzucić na wrzątek, po wypłynięciu na wierzch gotować 5 minut. Gotować na małym ogniu. Ugotowane pierogi z owocami polewam śmietaną gęstą i posypuję cukrem.
Z tej ilości wyszło mi 86 pierogów, wykrawanych szklanką.
Smacznego!
Pozdrawiam!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

nowalijka 01 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja owoców w środku nie słodzę, słodzę na wierzchu na śmietanie.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 01 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Brzmi jak dobre ciasto również dla początkujących w klejeniu pierogów, czyli dla mnie ;) A wiśnie i inne owoce dodatkowo słodzisz?2 Kto głosował? | Odpowiedz