Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi pieczone.

Pierogi pieczone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 566 Ocena: 3271

Dodano:

Odsłon: 11696

Macie przypadkiem nadmiar pasztetu podlaskiego lub innego. Podam wam dziś mój wymyślony przepis na pierogi pieczone w piekarniku. Powiem tak syn zachciał pierogów ja uwielbiam robić pierogi ale już mi się odechciało takich zwykłych tradycyjnych gotowanych więc postanowiłam upiec je w piekarniku. I nie żałuję zawsze to coś nowego i innego niż zawsze, po za tym bardzo ładnie się prezentują na talerzu.

Składniki

  • składniki na ciasto pierogowe :
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju.
  • farsz do pierogów :
  • 4 pasztety podlaskie 195 g każdy,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • 3 łyżki oleju.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi pieczone.

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić lekko zarumieniając. Do miski wyłożyć pasztety z puszek, dodać pieprz czarny mielony oraz wystudzoną cebulę i wszystko dokładnie połączyć za pomocą widelca.

  2. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól, wymieszać całość przebijając jajko, następnie wlać mocno ciepłą wodę i łyżką szybkim ruchem wymieszać całość aby mąka się nie sparzyła.

  3. Wyrabiając ciasto pod koniec wyrabiania dodać małą garść mąki i wyrabiać do czasu aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Jak już mamy połączone składniki ciasta wlać olej i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie cały olej ( ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne ), wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.

  4. Gdy ciasto już odpoczęło tak około 15 minut podzielić je na dwie części. Następnie każdą z części wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na dowolną grubość ( nie za cienko ). Szklanką wycinać kółka.

  5. Na przygotowane i rozciągnięte w dłoniach kółko nałożyć farsz kto jaki chce około 1 łyżki, nakryć drugim rozciągniętym kółkiem i zlepiać dowolnie pierogi ( u mnie kwiatek następnie wzorek ).

  6. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem razem z odrobiną mleka.

  7. Przygotowane pierogi czyli posmarowane roztrzepanym jajkiem wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć na talerz. Piekłam na dwa razy ponieważ z tego przepisu wyszło mi 22 sztuki dość sporych pierogów.

  8. Pierogi pieczone można jeść na gorąco jak również na zimno. Można je zajadać tak bez niczego lub z dowolnym sosem lub nawet jako dodatek do barszczu czerwonego. Moim zdaniem świetnie sprawdzą się na stole wielkanocnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń