Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi pieczone z grzybami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem. Wbijamy jajka, wsypujemy na nie sól. Wlewamy 2–3 łyżki wody. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Farsz: Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie przez ok. pół godziny. Studzimy. Odcedzamy i kroimy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i siekamy.
Na patelni roztapiamy masło. Szklimy cebulę. Wsypujemy grzyby i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Dodajemy jajka, posiekaną natkę, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy brzegi. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy pierogi. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190°C.
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 3,85 zł
Wartość odżywcza porcji 330 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 66 gŹródło: Rewia