Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie wywodzi się z Wilna, stolicy Litwy! Pierogi po litewsku różnią się od naszych rodzimych pierogów z mięsem. Wewnątrz każdej kluski znajduje się aromatyczny, wyrazisty bulion powstały przez gotowanie mięsa w cieście, dlatego bardziej przypominają chińskie pierożki czy chinkali.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 694
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 462
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 694
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 462
Składniki
Przygotuj nadzienie. Jajka dobrze ubij widelcem w misce, a następnie wymieszaj z solą i pieprzem.
Cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj ją do jajek, tak samo jak mięso i siekany szczypiorek. Wyrób całość na jednolitą, gładką konsystencję.
Przygotuj ciasto. Dokładnie ubij jajka, dodając mąkę, sól i wodę. Wyrabiaj wszystko do uzyskania miękkiego, łatwego w wyrobieniu ciasta. Podziel je na 3 części, pracując jednocześnie na jednej.
Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Dużą szklanką wycinaj koła o średnicy ok. 8 cm. Na każde kółko nakładaj solidną łyżkę nadzienia. Zwilż brzegi i zlep pieroga, zawijając go na końcach i tworząc falbankę.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj pierogi po litewsku na wrzątek, partiami. Wyjmuj je od razu po wypłynięciu za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie przenoś je na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażaj do lekkiego zrumienienia.
Pierogi podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem okrasy lub podsmażonego boczku.