Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pierogi po zbójnicku
  • Dania główne
  • Przepis na

Pierogi po zbójnicku

22.01.2025 Odsłon: 34313
5.0 (28 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciasto skrywa w sobie soczyste, mięsne nadzienie, a całość dopełnia wędzony boczek i sos na bazie śmietany. Ich przygotowanie nie jest trudne, a zyskujesz sycące i smaczne danie. Pierogi podane z plasterkami kiszonego ogórka świetnie wpisują się w polską tradycję, a są tak dobre, że nawet sam Janosik rzuciłby ciupagę, by usiąść przy stole.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4463

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1070

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 297

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 470

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 3165

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38792

do 15 min 15 min
56
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4463

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1070

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 297

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 470

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 3165

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38792

do 15 min 15 min
56
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pierogi po zbójnicku
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto:
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 225 ml gorącej wody
Farsz:
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 1-2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 125 ml wody
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku – opcjonalnie
  • 2 liście laurowe
Do podania
  • 200 g boczku wędzonego
  • kwaśna śmietana lub domowy sos jogurtowo-śmietanowy
  • kilka plasterków kiszonego ogórka
Sposób przygotowania:
1

Na stolnicę wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Uformuj kopczyk i zrób w nim zagłębienie. Dolewaj gorącą wodę, zagarniając mąkę nożem do środka i wymieszaj. Woda powinna być gorąca na tyle, by można było zagnieść ciasto bez obawy o poparzenie dłoni. Następnie zagnieć ciasto, uformuj kulę i odstaw na 30 minut pod przykryciem. Do przygotowania ciasta możesz także użyć robota kuchennego.

2

W tym czasie przygotuj farsz. Mielone mięso włóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Możesz dosypać także ziołowego pieprzu lub suszonego majeranku. Cebulę, czosnek i zieleninę drobno posiekaj, zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj w blenderze, po czym dodaj do mięsa. Na koniec dolej wodę i wyrób ręką, aby składniki dobrze się połączyły. Dla pewności możesz oderwać mały kawałek masy, uformować z niego kulkę i usmażyć, aby sprawdzić smak. W razie potrzeby dopraw. Z pozostałej masy uformuj małe (ok. 2,5-3 cm średnicy) kulki i odłóż.

3

Oderwij kawałek ciasta, a resztę przykryj ściereczką. Rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy i wykrawaj kółka za pomocą szklanki lub foremki. Na każde kółko ułóż mięsny klopsik, złóż ciasto, aby przypominało kształt półksiężyca i dokładnie zlep brzegi ciasta. Aby pierogi wyglądały bardziej atrakcyjnie, lekko naciśnij widelcem na brzegi pieroga, aby powstał wzór lub wykonaj falbankę zawijając brzegi. Postępuj tak do wykończenia ciasta i mięsnego farszu.

4

W dużym garnku zagotuj wodę, posól, dodaj liście laurowe i partiami wrzucaj pierogi, uważając, aby nie przywierały do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je ok.3-5 minut. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i wykładaj na półmisek. Aby się nie posklejały, polej je rozpuszczonym masłem.

5

Pierogi po zbójnicku najlepiej smakują podane z chrupiącym, podsmażonym boczkiem wędzonym i sosem na bazie kwaśnej śmietany. Ciekawym akcentem będzie dodanie kilku plasterków kiszonego ogórka.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki