Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi podlaskie to prawdziwy znak tradycji – proste, aromatyczne i pełne smaku. Ich delikatne ciasto kryje wyrazisty farsz z ziemniaków, cebuli i wędzonego boczku, z wyraźną nutą pieprzu i majeranku. Podane prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami lub podsmażoną cebulką ucieszą wszystkich domowników.
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 107
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 290
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 12550
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 1300
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 107
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 290
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 12550
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 1300
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę i w środku zrób wgłębienie. W naczyniu umieść gorącą wodę i wlej do niej oliwę lub roztopione masło oraz wsyp sól. Szybko wymieszaj i wlej mieszaninę do mąki. Wymieszaj łyżką, a potem zagnieć ciasto. Uważaj, ponieważ na początku będzie gorące. Gdy ciasto stanie się miękkie i elastyczne, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą lub przykryj ściereczką i odłóż na 30-40 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Boczek pokrój w drobną kostkę (lub zmiel w maszynce do mięsa), a cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. Następnie umieść je na sitku wyłożonym gazą, skręć boki tkaniny, aby odcisnąć nadmiar soku, po czym pozostaw, aby reszta płynu spłynęła.
Na dużej, szerokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę. Po czym wrzuć boczek i przesmażaj, mieszając od czasu do czasu. Następnie wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj kilka minut. Ostatni raz odciśnij ziemniaki i dodaj na patelnię. Wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na wolnym ogniu (15-20 minut), aż ziemniaki przestaną być surowe, a farsz stanie się szary, lepki i błyszczący. Dopraw solą, czarnym oraz ziołowym pieprzem (obficie), a także suszonym majerankiem. Jeśli trudno będzie wymieszaj nadzienie łyżką, rozbijaj te tłuczkiem do ziemniaków. Gotowy farsz odstaw do wystudzenia.
Ciasto na pierogi podziel na porcje, cienko rozwałkuj, po czym wytnij kółka szklanką lub foremką. Do środka wkładaj porcje farszu i sklejaj zgrabne pierogi. Farsz jest dość gęsty, więc aby ułatwić sobie pracę, zamaczaj łyżkę w zimnej wodzie lub oleju. Możesz też uformować małe kulki i w takiej formie układać na pierogowym cieście. Przygotuj wszystkie pierogi, ułóż je na podsypanej mąką powierzchni i przykryj czystymi ściereczkami.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami wrzucaj pierogi. Gotuj ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, po czym wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na półmisek lub do szklanego, płaskiego naczynia. Na koniec polej pierogi olejem i delikatnie wymieszaj, a nie posklejają się.
Pierogi podlaskie podawaj gorące, posypane podsmażoną cebulką lub skwarkami.