Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ojciec - jako 100% Ślązak nie wyobrażał sobie, że można jeść ziemniaki z serem. Zarzekał się, że nie tknie wymysłu, który moja mama postanowiła przygotować pewnego dnia na obiad. Wytrzymał kilka takich obiadów, patrząc z obrzydzeniem jak pałaszujemy ruskie z gęstą śmietaną. Raz się przełamał i spróbował - je do dziś...
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 14
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 370
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 394
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 145
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 14
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 370
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 394
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 145
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa. W ten sam sposób musimy potraktować biały ser. W garnuszku topimy pokrojoną w kostkę połowę słoniny. Do rumianych skwarek dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy i ona osiągnie odpowiedni kolor dodajemy całość do serowo-ziemniaczanej masy i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące.
Ciasto wałkujemy na kilkumilimetrowy płat i wycinamy kółka z pomocą szklanki. Łyżką nakładamy farsz, zamykamy pieróg i sklejony brzeg dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blacie posypanym mąką. Pierogi ruskie mogą sobie trochę pooddychać pod ściereczką.
Wrzucamy je do osolonej, gotującej się ale nie hulającej wody. Delikatnie mieszamy pierogi drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna garnka. Pamiętajcie by ruskie gotować w dużym garnku ze sporą ilością wody. Zapobiegnie to przyklejaniu się pierogów do siebie i da im sporo przestrzeni potrzebnej do ugotowania się bez niespodzianek. Po wypłynięciu pierogi ruskie potrzebują już tylko kilka minut by były gotowe do podania ze skwarkami i cebulką lub tak jak jadłem je w domu - z gęstą śmietaną. Boskie domowe jedzenie. W linku poniżej pierogi ze szpinakiem ...wymiatają :)