Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 234

Dodano:

Odsłon: 4072

Smacznego :)

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 0,5 litra ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 cebule
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Farsz
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Niestety nie mam maszynki do mielenia dlatego posłużyłam się zwykłą ubijaczką do ziemniaków. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do ziemniaków razem z twarogiem. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto
    Do mąki dodajemy jajka, masło i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, gdy za bardzo się lepi dosypujemy troszeczke mąki. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min.
    Po tym czasie odrywamy kawałek i wałkujemy, szklanką wykrajamy kółka.

  2. Małą łyżeczką nakładamy farsz na gotowe ciasto i formujemy pierogi. Ja dodatkowo użyłam widelca do sklejania, aby ładnie wyglądały.

    Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Wyjmujemy około 2-3 min po wypłynięciu.

    Jeżeli wyjdzie wam za dużo to oczywiście można je zamrozić. Ja mrożę surowe pierogi, poprostu kłade je pojedyńczo na desce i wkładam do zamrażarki, jak się zamrożą przesypuje do woreczków. Zamrożone pierogi gotujemy chwile dłużej po wypłynięciu.

    Gotowe pierogi posypujemy usmażoną cebulką lub skwarkami :)

    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń