Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1957

Dodano:

Odsłon: 4116

Tradycyjny przepis na pierogi ruskie.Cienkie elastyczne ciasto pierogowe wypełnione farszem z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera białego i podsmażonej cebuli :)

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • ok.250 g ciepłej wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 300g sera białego
  • sól pieprz
  • Olej roślinny
  • kiełbasa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujem- wody nie solimy.Mąkę przesiewamy przez sitko ,dodajemy sól,masło lub margarynę,wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.Po wyrobieniu przekładamy do miski i odstawiamy na 15 min.W tym czasie robimy farsz.
    Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę ,dodajemy ser,sól,pieprz i podsmażoną cebulkę.Wyrabiamy-najlepiej ręką :).
    Ciasto cienko wałkujemy wykrawamy krążki lub kwadraty.Na każdą część nakładamy farsz i zlepiamy.
    Następnie gotujemy w osolonej wodzie,Po wypłynięciu na wierzch gotujemy na małym ogniu ok.2 min.Wyjmujemy.
    Pierogi można podawać z masłem,podsmażoną cebulką,kiełbaską lub z jogurtem naturalnym czy śmietaną.
    Ja podałam pierogi z podsmażoną kiełbaską pokrojoną w drobną kosteczkę.
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń