Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 129

Pierogi z serem, ziemniakami i cebulką.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg sera twarogu
  • 1 cebula
  • pieprz i sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Na początek robimy farsz. Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Do ugotowanych i ostudzonych ziemniaków dodajemy ser twaróg i podsmażoną cebulkę doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Teraz robimy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i pół łyżeczki soli oraz wbijamy jajka. Zaczynamy zagniatać dodając letnią wodę.

  3. Odkrajamy niewielki kawałek ciasta i wałkujemy na dość cienki placek.

  4. Lepimy pierożki używając wcześniej przygotowanego farszu. Gotujemy około 5 minut po wypłynięciu pierożków na wierzch.
    Możemy podawać z usmażoną cebulką, śmietaną lub kapuśniakiem.
    Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń