Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi ruskie chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je, bo zawsze przypominają mi niesamowite smaki dzieciństwa. Wolę je jeść niż lepić, ale czego się nie robi dla prawdziwego domowego smaku! :D Jeśli nudzicie się w te pochmurne dni - lepcie pierogi! :D Lepienie to świetna zabawa, w którą możemy zaangażować także dzieci. Lepienie uczy cierpliwości, jest także doskonałym sposobem na rozwój zdolności manualnych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z wyrazistym farszem, przygotowane z ciasta bez dodatku jajka, które jest delikatne i elastyczne oraz zdecydowanie ułatwi nam lepienie.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Do ostudzonych ziemniaków kruszymy biały twaróg, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz* do smaku i dokładnie mieszamy.
* Lubię wyraziste w smaku i mocno pieprzne pierogi, ale możemy dodać mniej pieprzu - według upodobań smakowych.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą* wodę, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego mniejsze, okrągłe placki za pomocą np. szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy lnianą ściereczką.
* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie.
Na środek każdego placka nakładamy solidną porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.
Pierogi ruskie podajemy z ulubioną okrasą. Ja najbardziej lubię te otulone zeszkloną na maśle cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Niebo! Pierogi love <3
chyba każdy lubi sobie od czasu do czasu zjeść coś z fast foodu.Ja zazwyczaj...
Odsłon: 71628
Przepis dnia
Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delik...
Odsłon: 672248
Przepyszne pieczone w piekarniku gołąbki, które rozpływają się w ustach. Możn...
Odsłon: 110468
Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...
Odsłon: 320
Golonka pieczona należy do ulubionych męskich dań. Tym razem przyrządziłam dl...
Odsłon: 82
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 165
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 79
Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...
Odsłon: 320
Golonka pieczona należy do ulubionych męskich dań. Tym razem przyrządziłam dl...
Odsłon: 82
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 165
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 79
Składniki
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Do ostudzonych ziemniaków kruszymy biały twaróg, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz* do smaku i dokładnie mieszamy. * Lubię wyraziste w smaku i mocno pieprzne pierogi, ale możemy dodać mniej pieprzu - według upodobań smakowych.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą* wodę, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego mniejsze, okrągłe placki za pomocą np. szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy lnianą ściereczką. * Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie.
Na środek każdego placka nakładamy solidną porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Pierogi ruskie podajemy z ulubioną okrasą. Ja najbardziej lubię te otulone zeszkloną na maśle cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Niebo! Pierogi love <3
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak pieczony na puszce piwa
Dania główne
Najlepsze ciasto na pizzę
Dania główne
Golonka pieczona w marynacie musztardowej
Dania główne
Ryż z kurczakiem i warzywami
Kurczak pieczony na puszce piwa
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 177
Najlepsze ciasto na pizzę
Najlepsze ciasto na pizzę to przepis tajnie strzeżony przez mistrzów włoskiej...
Odsłon: 300