Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26744

Dodano:

Odsłon: 375

Pierogi ruskie chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je, bo zawsze przypominają mi niesamowite smaki dzieciństwa. Wolę je jeść niż lepić, ale czego się nie robi dla prawdziwego domowego smaku! :D Jeśli nudzicie się w te pochmurne dni - lepcie pierogi! :D Lepienie to świetna zabawa, w którą możemy zaangażować także dzieci. Lepienie uczy cierpliwości, jest także doskonałym sposobem na rozwój zdolności manualnych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z wyrazistym farszem, przygotowane z ciasta bez dodatku jajka, które jest delikatne i elastyczne oraz zdecydowanie ułatwi nam lepienie.

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 280 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g białego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Do ostudzonych ziemniaków kruszymy biały twaróg, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz* do smaku i dokładnie mieszamy.

    * Lubię wyraziste w smaku i mocno pieprzne pierogi, ale możemy dodać mniej pieprzu - według upodobań smakowych.

  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą* wodę, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego mniejsze, okrągłe placki za pomocą np. szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy lnianą ściereczką.

    * Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie.

  3. Na środek każdego placka nakładamy solidną porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.

  4. Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.

    Pierogi ruskie podajemy z ulubioną okrasą. Ja najbardziej lubię te otulone zeszkloną na maśle cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Niebo! Pierogi love <3

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 4 dni temu Musze przyznac, ze dopiero calkiem niedawno zjadlam po raz pierwszy w zyciu ruskie pierogi. U nas w domu zawsze byly klasyczne z kapusta i miesem lub grzybami albo z serem na slodko, które uwielbialam od dziecka. Ruskie bardzo mi smakuja teraz, moze dobrze, ze tak pózno je odkrylam, gdyz jako dziecko mialam zupelnie inny smak i pewnie bym ich nie jadla.
Twoje wygladaja pieknie i sa tak cudownie symetryczne :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 4 dni temu Ale zgłodniałem. Ruskie nigdy nie znudzą mi się. W Twoim wydaniu tym bardziej.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń