Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie bez lepienia

Pierogi ruskie bez lepienia

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 2449

Dodano:

Odsłon: 12402

Bardzo prosty przepis na ruskie inaczej

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag sera białego
  • 1 cebula ( duża)
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie bez lepienia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ubijamy łyżka do puree. Studzimy

    Ser ścieramy na tarełku o małych oczkach

    Cebulę ( drobno posiekaną ) podsmażamy do zrumienienia na oleju

    Łączymy ziemniaki, ser i cebulę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy

    Jajka rozbijamy i roztrzepujemy

    Z farszu formujemy placuszki, moczymy w jajku i obtaczamy w tartej bułce

    Możemy upiec w piekarniku ( ja piekłąm w 180 st aż do lekkiego zrumienienia ) lub usmażyć na oleju ( wersja bardziej kaloryczna ).

    Do placków niektórym smakuje zimny kefir, innym czysty barszcz. Można też zajadać solo lub z ulubioną surówką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 05 marca Rewelacyjny pomysł. Kocham ruskie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń