Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pierogi ruskie inaczej - na głębokim oleju
  • Dania główne
  • Przepis na

Pierogi ruskie inaczej - na głębokim oleju

05.09.2016 Odsłon: 20758
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
agnieszkacrow
agnieszkacrow

Pierogi przygotowane w ten sposób są przepyszne i chrupiące. Możemy podawać je ze śmietaną lub sosem czosnkowym. W głębokim oleju możemy smażyć również pierożki z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z kaszą.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 645

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Dodatki

Młode ziemniaki z patelni

Dodatki Młode ziemniaki z patelni

Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4056

do 30 min 30 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dodatki

brokuły z szynką

Dodatki brokuły z szynką

Pomysł na zdrową kolację lub szybki lunch. :)

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 3907

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

dorsz z zieloną pietruszką

Dania główne dorsz z zieloną pietruszką

Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.

  • Warzywa
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 154

> 60 min >60 min
2
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Kolorowe placuszki

Przekąski Kolorowe placuszki

Kolorowe placuszki to po prostu placuszki z drobiu i różnych dodatków, bardzo...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2745

do 30 min 30 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 645

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Dodatki

Młode ziemniaki z patelni

Dodatki Młode ziemniaki z patelni

Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4056

do 30 min 30 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dodatki

brokuły z szynką

Dodatki brokuły z szynką

Pomysł na zdrową kolację lub szybki lunch. :)

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 3907

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

dorsz z zieloną pietruszką

Dania główne dorsz z zieloną pietruszką

Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.

  • Warzywa
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 154

> 60 min >60 min
2
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Kolorowe placuszki

Przekąski Kolorowe placuszki

Kolorowe placuszki to po prostu placuszki z drobiu i różnych dodatków, bardzo...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2745

do 30 min 30 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pierogi ruskie inaczej - na głębokim oleju
Autor:
agnieszkacrow
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1/5 kg mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
  • szczypta soli
  • 5-6 ziemniaków
  • 250 dag twarogu wiejskiego tłustego (Piątnica)
  • kostka bryndzy
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła 82%
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • biały pieprz
Sposób przygotowania:
1

FARSZ Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu robimy z nich puere i odstawiamy, żeby wystygły. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła. Dodajemy 1/5 łyżeczki cukru i szczyptę soli (cukier się skarmelizuje). cebulę przekładamy do ziemniaków. Twaróg i bryndzę rozgniatamy za pomocą widelca i dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy sporą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż nabiorą konsystencji farszu.

2

CIASTO Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu. Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne. Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania. Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka z Ikei), do środka wkładamy pół łyżeczki farszu i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem. Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)

3

SMAŻENIE: W wysokim garnku rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej delikatnie wkładamy po kilka pierogów. Uważamy, żeby nie było blisko siebie, bo mogą się skleić. Co jakiś czas obracamy, by przysmażyły się na złoto z każdej strony

4

Usmażone pierogi przekładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

5

Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

6

Smacznego :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki