Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam wszystkich serdecznie i gorąco podam wam dziś przepis na ciasto pierogowe z masłem, są miękkie i delikatne. Myślę że spodoba wam się przepis tym bardziej że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, zostało zaledwie miesiąc. Pewnie nie będą tak piękne święta w tym roku przez pandemię bo nie będzie można odwiedzać rodzin, ale w gronie rodzinnym w domu też można święta spędzić w szczęściu i miłości.
Polecam.
Odsłon: 371
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1487
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 559
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Polecam.
Odsłon: 371
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1487
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 559
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Składniki
Do miski wsypać mąkę oraz sól, następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybko wymieszać łyżką aby mąka się nie sparzyła. Jak już mamy wymieszane ciasto wtedy wyrobić je za pomocą ręki lub robota kuchennego na jednolite ciasto.
Gdy już ciasto jest wyrobione dodać ostudzone roztopione masło i wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całe dodane masło. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło. Jak już ciasto odpoczęło przekroić go na dwie części. Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne.
Na stolnicę posypać niewielką ilość mąki położyć jeden kawałek ciasta na pierogi również je posypać mąką. Przygotowane i obsypane ciasto rozwałkować nie za cienko, tak postąpić z dwoma kawałkami ciasta na pierogi. Jak już mamy rozwałkowane ciasto wtedy wycinać dowolne kształty ( u mnie była foremka kwiatek ).
Do ręki brać wycięty kwiatek lub kółko za pomocą rąk rozpłaszczyć go aby był cieńszy, nakładać solidną łyżkę farszu dowolnego, nakryć drugim rozpłaszczonym kwiatkiem lub kółkiem i sklejać po całości tak postępować z każdym wyciętym kółkiem lub kwiatkiem. Czym więcej farszu tym pierogi ładniej wyglądają bo są po prostu pełniejsze.
Do garnka wlać wody posolić ją i doprowadzić do zagotowania się jej. W czasie gdy woda się zagotowała i mamy zrobionych część pierogów, wtedy wkładać po kilka sztuk na wodę ( ciasto jest tak delikatne że nawet nie spada na dno garnka ). Gdy woda z pierogami się zagotuje i wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu pogotować pięć minut. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ugotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Pierogi wyszły tak smaczne że rozpływały się w ustach. Jeśli ktoś nie lubi pierogów ruskich może dodać swój ulubiony farsz. Bo przecież tu bardziej chodzi o ciasto pierogowe. My uwielbiamy pierogi każdego rodzaju a mianowicie z każdym farszem . Bo powiem szczerze swojskie najlepsze.