Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego, podrasowana wersja, niebo w gębie

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego, podrasowana wersja, niebo w gębie

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2814

Dodano:

Odsłon: 3683

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam szybki i bardzo smaczny przepis, pierożki z masą ziemniaczaną, do przygotowania pierożków użyłem ciasta francuskiego. Chrupiące na zewnątrz i niebywale smaczne w środku. Smacznego !!! https://youtu.be/myuaR3Zrtxg

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane i utłuczone 500 g.
  • Ciasto francuskie 2 szt.
  • Kiełbasa wędzona pażona 100g.
  • Jajko 1 szt.
  • Majeranek 1 łyżka stołowa.
  • Masło 50 g.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki.
  • Ser zółty 100 g.
  • Twaróg klinek 150 g.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego, podrasowana wersja, niebo w gębie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki mogą być z wczoraj, wrzucamy je do dużej miski, cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę również, czosnek drobno siekamy, następnie rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i od razu dorzucamy cebulę, odrobinę solimy i pieprzymy, chodzi o to aby się dusiła a nie smażyła, następnie wrzucamy kiełbasę, czosnek i majeranek, dusimy 2 minuty, zawartość patelni dorzucamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy, następnie dorzucamy ser żółty i twaróg, całość dokładnie mieszamy. Masę na pierogi mamy gotową :-)

  2. Następnie rozkładamy ciasto na blacie, każdy wałek ciasta dzielmy na 15 równych kwadratów, na każdy kwadrat nakładamy masę ziemniaczaną i zlepiamy ciasto tworząc pierożki, pierożki układamy na blachę wyłożoną pergaminem, pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
    Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni, góra dół i pieczemy ok 10 minut, tak aby ciasto się ładnie zarumieniło.

    Gotowe :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń