Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie z mąki żytniej pełnoziarnistej

Pierogi ruskie z mąki żytniej pełnoziarnistej

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4199

Dodano:

Odsłon: 16108

Pierogi ruskie w wersji dla osób preferujących zdrową kuchnię. Zapewniam, że pierogi z mąki żytniej są równie smaczne jak z pszennej. Zachęcam do wypróbowania:)

Składniki

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Na farsz: 1/2 kg ziemniaków
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • Dodatek: jogurt naturalny
  • koperek
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie z mąki żytniej pełnoziarnistej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dokładnie gnieciemy i zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej, szklimy około 5 minut. Ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy ser, cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na masę.

  3. Z przesianej mąki, jaja, oleju i wody wyrabiamy dokładnie ciasto.
    Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy większe koła, dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.
    Gotujemy do wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.
    Polewamy jogurtem naturalnym i obsypujemy posiekanym koperkiem.
    SMACZNEGO:)

    Z podanej porcji wychodzi około 55 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń