Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie z serem wędzonym

Pierogi ruskie z serem wędzonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48529

Dodano:

Odsłon: 180

Ponoć ta polska, tak dobrze czytacie, jest w 50-ciu najlepszych potraw na świecie. Ruskie pierogi to całkiem inna bajka, gdyż są bez sera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym. O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda!

Składniki

  • 250 g twarogu solankowego wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka masła
  • 350 ml wrzątku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

    Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

    Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

    Podajemy z ulubioną omastą lub śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 4 dni temu Dodaję jeszcze do takiego farszu drobniutko pokrojone liście mięty, bazylii i natki /zieleniny nigdy za dużo/. Pierogi pyszne.
Pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń