Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pierogi ruskie z wędzonym boczkiem. Moje chłopaki bardzo lubią.. Ja zresztą też, szczególnie wtedy, kiedy mąż sam uwędzi boczek.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 139
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 999
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12000
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 139
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 999
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12000
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, lub przecisnąć przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków, dodać ser. Rozgnieść widelcem i wymieszać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Kiedy się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić i dodać do ziemniaków z serem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i olej. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie odstawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą część, cienko rozwałkować. Wycinać foremką, lub szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać.
Gotowe pierogi, odkładać na ściereczkę, nakryć druga ściereczką, żeby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi wrzucać na wrzątek, po kilkanaście sztuk. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ja wlewam do wody trochę oleju
Ugotowane pierogi wyciągać na talerz, łyżką cedzakową. Podawać z cebulką podsmażoną na maśle i śmietaną.