Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pierogi ruskie z wędzonym boczkiem. Moje chłopaki bardzo lubią.. Ja zresztą też, szczególnie wtedy, kiedy mąż sam uwędzi boczek.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 125
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101333
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5854
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 125
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101333
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5854
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, lub przecisnąć przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków, dodać ser. Rozgnieść widelcem i wymieszać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Kiedy się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić i dodać do ziemniaków z serem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i olej. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie odstawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą część, cienko rozwałkować. Wycinać foremką, lub szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać.
Gotowe pierogi, odkładać na ściereczkę, nakryć druga ściereczką, żeby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi wrzucać na wrzątek, po kilkanaście sztuk. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ja wlewam do wody trochę oleju
Ugotowane pierogi wyciągać na talerz, łyżką cedzakową. Podawać z cebulką podsmażoną na maśle i śmietaną.