Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie - z ziemniakami i serem

Pierogi ruskie - z ziemniakami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3458

Dodano:

Odsłon: 2278

Domowe pierogi ruskie - dokładnie takie jak u Mamy :) Najlepsze pierogi - idealne ciasto, smaczny farsz. Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - sprawdzony przepis krok po kroku. Pierogi ruskie przepis.

Składniki

  • Na ciasto pierogowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 szklanka ciepłej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
  • 2 łyżeczki oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 600g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych
  • 600g twarogu
  • 1 duża cebula, posiekana, zrumieniona
  • pieprz czarny lub ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny (ewentualnie)
  • kilka kropel maggi do smaku (ewentualnie)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie - z ziemniakami i serem

Przygotowanie

  1. Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi ?

    Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości tłuszczu do ciasta, to już w ogóle szok. Wystarczy max. 2 łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne. Przerabiałam ten temat wielokrotnie... do czasu kiedy nie dopracowałam nowego przepisu :)

  2. Przygotowujemy ciasto pierogowe:
    wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.

  3. Domowe pierogi ruskie - dokładnie takie jak u Mamy :)
    Podstawą smacznego farszu jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki. Aby wzbogacić smak, do farszu dodajemy zrumienioną cebulkę lub suszoną, mieloną miętę pieprzową - do tego łyżka gęstej śmietanki, sól oraz pieprz i nic więcej tak naprawdę nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i pyszne! Ziemniaki do nadzienia można ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, aby były wystudzone zanim dodamy do nich twaróg. W przeciwnym razie farsz będzie mega kleisty - wówczas lepienie pierożków bywa trudniejsze.

  4. Przygotowujemy farsz:
    do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki odpowiednio się przemieszają.

  5. Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi.

    Gotowe pierożki wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy 2 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na bardzo małym ogniu).

    Ugotowane pierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 marca 2018 Jeszcze kilka lat temu, nie mogłem ich jeść! Może dlatego, że co sobotę były, niedziela rosół i schabowy, poniedziałek pomidorowa...a teraz dam się za to wszystko pochlastać :P Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 12 marca 2018 U mnie w domu ruskie są bardzo często, a te twoje wyglądają przepysznie ;-) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń