Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dzyndzałki. Nazwę zawdzięczają swojemu kształtowi. Brzegi takich pierogów mają długie „uszy” czyli dzyndzle. Można jednak zlepić dzyndzałki tak, jak najzwyklejsze pierogi, zachowując ich wspaniałe walory smakowe. Istnieją dwa rodzaje pierogów warmińskich – z wołowiną i z kaszą gryczaną. Poniżej znajdziesz przepis na drugi wariant, czyli dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.
Królowa grilla :)
Odsłon: 37
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 36
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 26
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 209
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 186
Królowa grilla :)
Odsłon: 37
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 36
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 26
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 209
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 186
Składniki
Zalej kaszę w rondelku 400 ml wrzącej wody. Dodaj około ½-1 łyżeczkę soli. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstaw (nadal pod przykryciem) do przestudzenia.
Ugotuj jajka na twardo. Przestudź i obierz ze skorupek.
Przesiej mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj do niej jajko, olej i sól. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając do niego wodę. Ciasto ma mieć miękką, ale zwartą konsystencję. Wyreguluj ją ilością wody. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odłóż (w temperaturze pokojowej) na czas dalszych przygotowań.
Pokrój w kosteczkę boczek (także ten na okrasę). Posiekaj cebulę i jajka.
Wysmaż połowę boczku na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni.
Połącz zawartość patelni z kaszą i jajkami. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Z placka wytnij szklanką kółka. Nałóż na nie niewielką porcję farszu i zalep kółka szczelnie, formując pierogi. Wykorzystaj w ten sposób cały farsz i ciasto.
Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku. Gotuj przez około 5 minut.
Wysmaż drugą połowę boczku. Pod koniec smażenia dodaj na patelnie posiekany czosnek i majeranek. Smaż przez chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Podawaj gorące pierogi z okrasą.