Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi wiejskie

Pierogi wiejskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 589

Kocham pod każdą postacią . Na słodko ,prosto z wody albo z zasmażką. Nawet uwielbiam je robić .

Składniki

  • Ciasto: * Około 0.5 kg mąki pszennej * 1 jajko * Około 30 g masła * Szczypta soli * Około 150 ml gorącej wody .
  • Farsz: Około 1 kg ziemniaków * 2 średnie cebule * 30 dkg boczku - może być surowy lub wędzony * Sól , pieprz czarny mielony
  • Polewka: * 1 duża cebula * 3/4 kostki smalcu * 5 łyżek oleju * Sól , pieprz mielony
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi wiejskie

Przygotowanie

  1. Ciasto : Z mąki , jajka , masła i soli oraz gorącej wody zagniatamy ciasto . Ciasto powinno być jednolite i mięciutkie . Dzielimy na dwie części . Jedną rozwałkowujemy natomiast drugą część odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby uniknąć wyschnięcia. Rozwałkowujemy na dość cienkie ale niezbyt przeźroczyste. Wycinamy krążki dowolnej wielkości.Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką od herbaty na krążek i zaciskamy dokładnie brzegi pieroga . Dobrze jest zaciśnięte brzegi przygnieść dodatkowo na przykład widelcem . Robimy tak aby uniknąć otwarcia się pieroga w trakcie gotowania. Robimy tak , aż do wykorzystania produktów oraz drugiej części ciasta.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z minimalnym dodatkiem oleju .Dosłownie kilka kropel.Dzięki temu wyjęte pierogi nie będą sklejały nam się na talerzu.Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

  2. Farsz: Ziemniaki gotujemy , studzimy i przeciskamy przez praskę.
    Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Po około 10 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Solimy, pieprzymy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości cebuli. Trzeba jednak uważać żeby nie spalić. Na koniec dodajemy suszony majeranek.
    Tak przygotowany boczek z cebulą przestudzić i dodać do zgniecionych ziemniaków.
    Całość wyrabiamy na jednolitą masę . Smakujemy,jeśli trzeba dosolić i dopieprzyć.

    Polewka: Smalec roztapiamy na patelni z dodatkiem oleju . Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gorącego tłuszczu . Doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.

    Polewamy podane na talerzu pierogi.
    Takich składników wychodzi mi około 50/60 sztuk .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń