Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham pod każdą postacią . Na słodko ,prosto z wody albo z zasmażką. Nawet uwielbiam je robić .
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15537
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2825
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15537
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2825
Składniki
Ciasto : Z mąki , jajka , masła i soli oraz gorącej wody zagniatamy ciasto . Ciasto powinno być jednolite i mięciutkie . Dzielimy na dwie części . Jedną rozwałkowujemy natomiast drugą część odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby uniknąć wyschnięcia. Rozwałkowujemy na dość cienkie ale niezbyt przeźroczyste. Wycinamy krążki dowolnej wielkości.Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką od herbaty na krążek i zaciskamy dokładnie brzegi pieroga . Dobrze jest zaciśnięte brzegi przygnieść dodatkowo na przykład widelcem . Robimy tak aby uniknąć otwarcia się pieroga w trakcie gotowania. Robimy tak , aż do wykorzystania produktów oraz drugiej części ciasta. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z minimalnym dodatkiem oleju .Dosłownie kilka kropel.Dzięki temu wyjęte pierogi nie będą sklejały nam się na talerzu.Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Farsz: Ziemniaki gotujemy , studzimy i przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Po około 10 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Solimy, pieprzymy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości cebuli. Trzeba jednak uważać żeby nie spalić. Na koniec dodajemy suszony majeranek. Tak przygotowany boczek z cebulą przestudzić i dodać do zgniecionych ziemniaków. Całość wyrabiamy na jednolitą masę . Smakujemy,jeśli trzeba dosolić i dopieprzyć. Polewka: Smalec roztapiamy na patelni z dodatkiem oleju . Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gorącego tłuszczu . Doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem. Polewamy podane na talerzu pierogi. Takich składników wychodzi mi około 50/60 sztuk .