Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo polecam
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4429
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5892
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12660
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4429
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5892
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12660
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na łyżce oleju. Z kiełbasy usunąć flak, mięso wymieszać z usmażoną cebulą i przyprawami.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Zrobić sos: masło roztopić w rondlu, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej zasmażki. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Rondel przenieść z powrotem na ogień i mieszając, podgrzewać do zgęstnienia. Na koniec dodać chrzan i doprawić solą.
Ugotowane pierogi podawać z sosem chrzanowym.