Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1470
Dodano: 27.06.2020
Odsłon: 11723
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, zeszklić na oliwie.
Ugotowany bób obrać z łupin, rozgnieść widelcem, dodać podsmażoną cebulę, dobrze doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać, wrzucić do nadzienia, wszystko razem wymieszać. Gdy masa jest zbyt sucha dodać trochę oliwy.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi. Układać na wysypanym mąka blacie.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podawać polane oliwą czosnkową, posypane świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze również smakują okraszone skwarkami z wędzonego boczku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz