Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon bobowy rozpoczęty, trzeba korzystać. Obłędnie pyszne pierogi z zielonym nadzieniem.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 83
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 182
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 200
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 428
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 83
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 182
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 200
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 428
Składniki
Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, zeszklić na oliwie.
Ugotowany bób obrać z łupin, rozgnieść widelcem, dodać podsmażoną cebulę, dobrze doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać, wrzucić do nadzienia, wszystko razem wymieszać. Gdy masa jest zbyt sucha dodać trochę oliwy.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi. Układać na wysypanym mąka blacie.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podawać polane oliwą czosnkową, posypane świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze również smakują okraszone skwarkami z wędzonego boczku.