Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z bobem to świetny pomysł, aby eksperymentować z farszem z sezonowych warzyw. Danie łączy w sobie pyszne, delikatne ciasto oraz aksamitne w smaku wnętrze, które konsystencją przypomina nieco pierogi ruskie, ale smakuje zupełnie inaczej. I wprawdzie w tych pierogach użyjemy również ziemniaków, to jednak dodatek tak charakterystycznego smaku bobu oraz tłustej, lekko chrupiącej cebulki, sprawi, że miło zaskoczą.
miska, patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 223
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 223
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jedno jajko i wymieszaj. Następnie dodaj masło lub olej i ok. szklankę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto, aż do momentu gdy będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką, aby odpoczęło, na ok. pół godziny.
Przygotuj farsz na pierogi. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Po kilkunastu minutach ziemniaki odstaw i przeciśnij przez praskę. Niech odczekają do ostygnięcia. Wstaw do dobrze osolonej wody bób i gotuj ok. 15-20 minut, aż bób zmięknie, a skórka będzie miała charakterystyczny delikatnie brązowy kolor skórki. Pozbądź się skórek bobu. Bób możesz zmielić w maszynce, albo rozgnieść na drobno widelcem, aby miał podobną konsystencję do ziemniaków. W misce połącz ziemniaki z bobem.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę do złocistego koloru. Daj jej chwilę, aby się przysmażyła. Jeżeli chcesz pozostawić trochę cebulki na wierzch pierogów, to odłóż nieco na talerzyk. Gdy będzie już gotowa, przerzuć cebulkę do miski, dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i zagnieć.
Tak przygotowane ciasto rozdziel na 3 części, a następnie rozwałkuj na cienki placek i wycinaj kółka za pomocą szklanki lub kubka. Z farszu formuj małą kulkę i nakładaj na przygotowane ciasto. Formuj brzegi według uznania.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj 2 łyżki soli. Gdy woda się ugotuje, wrzuć pierogi i mieszaj, aż do wypłynięcia na wierzch. Gdy pierogi zaczną wypływać, odczekaj jeszcze chwilę i wykładaj je na talerze. Tak przygotowane pierogi możesz podać z podsmażonym boczkiem, cebulką, czy sosem śmietanowym.