Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa sezon na bób, warto przygotować z niego pierogi. Pierwszy raz robiłam takie pierogi i wyszło naprawdę pysznie. Bardzo polecam.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2201
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23147
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2201
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23147
Składniki
Farsz: Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.
Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40 - 60 pierogów w zależności jak będziemy grubo wałkować i jak dużą szklanką wykrawać.