Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa sezon na bób, warto przygotować z niego pierogi. Pierwszy raz robiłam takie pierogi i wyszło naprawdę pysznie. Bardzo polecam.
Farsz:
Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.
Ciasto:
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
Formowanie:
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40 - 60 pierogów w zależności jak będziemy grubo wałkować i jak dużą szklanką wykrawać.
Pierogi z bobem to klasyczne polskie danie pochodzące z rejonów Lubelszczyzny...
Odsłon: 2239
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 25
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 55
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 1560
Bezzapachowy i błyskawiczny w przygotowaniu, kuchnia budżetowa!
Odsłon: 168
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 300
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 25
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 55
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 1560
Bezzapachowy i błyskawiczny w przygotowaniu, kuchnia budżetowa!
Odsłon: 168
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 300
Składniki
Farsz: Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.
Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40 - 60 pierogów w zależności jak będziemy grubo wałkować i jak dużą szklanką wykrawać.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Dania główne
Naleśniki mięsno- warzywne
Dania główne
Pierogi z białym serem i jabłkami
Dania główne
Uda kurczaka w gotowej marynacie smażone
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Ten przepis szczególnie warto wypróbować, pierogi smakują wybornie.
Odsłon: 46
Naleśniki mięsno- warzywne
Wspaniałe i smaczne danie na przekąskę lub obiad.
Odsłon: 44