Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 131

Pierogi należą do takich dań, które nigdy się nie znudzą.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • garść ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła (w ostateczności łyżka oleju)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 jabłka, 1 łyżka cukru kryształu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z jabłkami

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy dość elastyczne ciasto. Stolnicę dość delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub specjalnych urządzeń wykrawamy pierogi. Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Przesypujemy cukrem i nadziewamy nimi pierogi. Dobrze zlepiamy. Zagotowujemy wodę solą. Wkładamy pierogi i po wypłynięciu gotować 2-3 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń