Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami

Przepis dnia 2017-07-14
Pierogi z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3548

Dodano:

Odsłon: 3475

Dzięki dodaniu do masy kiślu nadzienie nie wypływa i ma ciekawy smak.

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna- 3,5 szklanki
  • wrzątek- 1 szklanka
  • sól- 1 szczypta
  • farsz
  • jagody- 3 szklanki
  • kisiel o smaku owoców leśnych- 2 łyżki
  • cukier puder- 4 łyżki
  • tarta bułka- 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z solą. Powoli wlewaj wrzątek. Wyrób elastyczne ciasto. Jagody umyj, odcedź na sitku. Cukier wymieszaj z kiślem i tartą bułką. Tak przygotowaną mieszaną posyp jagody. Wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce farszu. Zlep pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi podawaj na ciepło polane jogurtem naturalnym lub śmietaną. Wierzch można posypać cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń