Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Garnek, miska, stolnica, wałek do ciasta, łyżka, mała łyżeczka, nóż, cedzak,
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Kiszoną kapustę odcedzamy z nadmiaru kwasu, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną kapustę odciskamy z resztek wody i drobno siekamy tasakiem na deseczce. Posiekaną kapustę wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na jasnozłoty kolor. Kapustę mieszamy z przestygniętą cebulą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i ubijamy łyżką lub ręką .
Mąkę przesiewamy do większej miski lub na stolnicę . Do mąki dodajemy jajko, sól oraz wodę . Wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję . W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Ciasto na pierogi powinno być niezbyt twarde i elastyczne, wyrabiamy je, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy wałkiem na stolnicy od czasu do czasu podsypując lekko mąką , aby nie kleiło się do stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około 2 mm. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty ( około 7x7 cm ) lub wykrawamy kółka. Nakładamy na kawałek ciasta trochę przygotowanego farszu i dokładnie zlepiamy palcami brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą na cedzaku. Podajemy gorące polane smalcem ze skwarkami lub oliwą z oliwek. Z tej porcji wyjdzie nam około 70 - 80 pierogów.
Smacznego !