Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Garnek, miska, stolnica, wałek do ciasta, łyżka, mała łyżeczka, nóż, cedzak,
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 115
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 144
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 278
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 115
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 144
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 278
Składniki
Kiszoną kapustę odcedzamy z nadmiaru kwasu, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną kapustę odciskamy z resztek wody i drobno siekamy tasakiem na deseczce. Posiekaną kapustę wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na jasnozłoty kolor. Kapustę mieszamy z przestygniętą cebulą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i ubijamy łyżką lub ręką .
Mąkę przesiewamy do większej miski lub na stolnicę . Do mąki dodajemy jajko, sól oraz wodę . Wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję . W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Ciasto na pierogi powinno być niezbyt twarde i elastyczne, wyrabiamy je, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy wałkiem na stolnicy od czasu do czasu podsypując lekko mąką , aby nie kleiło się do stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około 2 mm. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty ( około 7x7 cm ) lub wykrawamy kółka. Nakładamy na kawałek ciasta trochę przygotowanego farszu i dokładnie zlepiamy palcami brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą na cedzaku. Podajemy gorące polane smalcem ze skwarkami lub oliwą z oliwek. Z tej porcji wyjdzie nam około 70 - 80 pierogów.
Smacznego !