Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22412
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22412
Składniki
Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody. W tym czasie kapustę zalać 200 ml wody ,dodać liść laurowy i gotować godzinę na wolnym ogniu. Kapustę odcedzić i posiekać.
Namoczone grzyby opłukać i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować przez 30 min ,tak by na koniec nie pozostawało prawie nic płynu.
Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na 2 łyżkach masła. Wraz z grzybami zemleć w maszynce do mięsa.
Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć posiekaną kapustę oraz grzyby ,podsmażyć 7-8 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować ciasto W przesianej mące zrobić dołek ,wbić jajko ,wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto ,dodając ok. 100 ml wody. Wyrabiać ,aż będzie gładkie. Rozwałkować na 2-2,5 mm grubości ,oprószając stolnicę mąką. Wycinać szklanką lub foremką koła.
Na środek kłaść farsz i zlepić. Gotować w osolonej wodzie i wyjmować 3 min po tym jak wypłyną na powierzchnię.