Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wam idą przygotowanie świąt ? Mi jakoś opornie ale to może dlatego że gotuję z dnia na dzień, nie wiem dlaczego ale nie lubię mrożonych dań dlatego postanowiłam że pierogi zrobię tuż przed Wigilią zawsze świeże to o wiele smaczniejsze. Nie wiem czy wam się spodoba ale moje dzisiejsze pierogi zrobiłam z bigosem Wigilijnym który ostatnio wstawiałam powiem wam że wyszły bardzo smaczne.
Polecam.
Odsłon: 373
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1511
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1934
Polecam.
Odsłon: 373
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1511
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1934
Składniki
Przygotować bigos lecz nie z mięsem lecz taki który robimy na wigilię czyli kapusta z grzybami na oleju tu podaję link do mojego bigosu wigilijnego ( https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/12/bigos-wigilijny.html ). Możecie również dać dowolny swój farsz z kapustą i grzybami.
Jak już mamy przygotowany farsz wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta pierogowego. Do miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i łyżką szybkim ruchem wymieszać aby mąka się nie sparzyła. Następnie ręką ( uwaga bo ciasto jest dość ciepłe ) wyrobić do połączenia się mąki z wodą, wyrabiać tak długo aż ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Gdy mamy już dokładnie wyrobione ciasto pierogowe, wlać olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia przez ciasto całego dodanego oleju. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić na chwile pod ściereczką aby odpoczęło. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypać mąkę położyć kawałek ciasta i rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Tak postępować z oboma kawałkami ciasta.
Jak już mamy po wycinane kółeczka, brać po jednym do ręki lekko je rozciągnąć, nałożyć łyżeczkę farszu z kapusty i grzybów. Zakleić zaczynając od środka i skleić po całości, następnie zrobić ozdobny brzeg lecz nie koniecznie.
Poklejone wszystkie pierogi ułożyć na ściereczce, z podanych składników wyszło mi 35 pierogów. Gdy mamy już posklejane wszystkie pierogi na gaz wstawić wodę posolić ją, gdy się zagotuje wkładać pierogi i od razu delikatnie zamieszać aby nie przystały do dna garnka. Jak pierogi wypłyną na wierzch w czasie gotowania zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Ugotowane wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ugotowane mięciutkie pierogi z kapustą i grzybami podałam z usmażoną cebulą na oleju. Pierogi tak przygotowane będą pięknie wyglądały na stole Wigilijnym. Można je nawet zajadać z barszczem czerwonym w niczym to nie przeszkadza. Pierogi wyszły tak miękkie i smaczne że nic nie zostało, jeśli jednak coś zostanie można je podsmażyć na rumiany kolor.