Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami.

Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1649 Ocena: 24376

Dodano:

Odsłon: 3103

Do pierogów użyłam suszonych,leśnych grzybków i swojskiej kiszonej kapusty.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • Farsz:
  • słoik 900 ml.kapusty kiszonej
  • grzyby suszone 5 dag
  • sól do smaku
  • pieprz
  • Okrasa:
  • 1 średnia cebula
  • kawałek słoniny
  • Sól
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami.

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.

  2. Farsz:

    Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

  3. Okrasa:

    Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

  4. Wykonanie pierogów:

    Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką do pierogów. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

  5. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń