Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i ziemniakami

Pierogi z kapustą i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 324

Dodano:

Odsłon: 2185

Dzisiejsza propozycja jest typowo jesienna – ziemniaki i kapusta kiszona. Farsz przypomina śląską ciap kapustę i czeskie lepenice, danie z tłuczonych ziemniaków, kapusty kiszonej, kiełbasek lub boczku. Kapusta powinna być kwaśna, żeby wyczuć jej smak, a pierogi najlepiej smakują odsmażane na smalcu ze skwarkami lub z dodatkiem smażonej cebuli i boczku.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • garść kapusty kiszonej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem.

    Kartofle obrać, ugotować, zrobić puree.

    Kapustę pokroić, gotować pół godziny. Po tym czasie odcedzić.

    Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kapustę, lekko podsmażyć.

    Ziemniaki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem.

    Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i sklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać ze skwarkami, smażoną cebulą, boczkiem lub bez dodatków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń