Danie bardzo smaczne i na każdą okazję. Można je przyrządzić, gotowane lub pieczone na patelni. Zawsze smakują, a na swiąteczny stół jak znalazł. Danie jest bezmięsne.
Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami
Składniki
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka (250ml) gorącej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 700g kapusty kiszonej
- 60g suszonych grzybów
- 1 większa cebula
- Sól, pieprz do smaku
Składniki
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka (250ml) gorącej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 700g kapusty kiszonej
- 60g suszonych grzybów
- 1 większa cebula
- Sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Ciasto: Do odpowiedniej wielkości naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i wlewamy gorącą wodę mieszając łyżką (bo jest gorąca). Wyrabiamy ciasto na stolnicy ok. 5 minut. Następnie dajemy ciastu odpocząć ok.15 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 milimetra, wykrawamy odpowiedniej wielkości krążki, nakładamy farsz i sklejamy, ściskając obrzeże dwoma palcami. Następnie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy, układamy na talerzu, okraszamy przyzłoconą cebulką z tłuszczykiem i delektujemy się wspaniałym smakiem pierożków.

Farsz: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta na pierogi bierzemy odpowiednie naczynie do gotowania suszonych grzybów i je na małym ogniu gotujemy do miękkości. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości patelnię, dodajemy masło klarowane i podsmażamy kilka minut cebulkę pokrojoną w małą kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, (ja nie płuczę, bo robię za swojskiej kiszonej kapusty) kroimy drobno, dodajemy do cebulki i podpiekamy, mieszając aby się nie przypaliła. Miękkie grzyby, odcedzamy, wodę zachowujemy na później (nie wylewamy). Drobniutko siekamy nożem i dodajemy do smażącej sie kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i wodą z gotowania grzybów. Odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy z przygotowanym ciastem. Gotowe. Tak przygotowane pierogi podaję na wigilijny stół jak również jako codzienne danie główne na obiad.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 156

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 98

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 857
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 156

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 98

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 857



Składniki
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka (250ml) gorącej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 700g kapusty kiszonej
- 60g suszonych grzybów
- 1 większa cebula
- Sól, pieprz do smaku
Ciasto: Do odpowiedniej wielkości naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i wlewamy gorącą wodę mieszając łyżką (bo jest gorąca). Wyrabiamy ciasto na stolnicy ok. 5 minut. Następnie dajemy ciastu odpocząć ok.15 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 milimetra, wykrawamy odpowiedniej wielkości krążki, nakładamy farsz i sklejamy, ściskając obrzeże dwoma palcami. Następnie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy, układamy na talerzu, okraszamy przyzłoconą cebulką z tłuszczykiem i delektujemy się wspaniałym smakiem pierożków.
Farsz: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta na pierogi bierzemy odpowiednie naczynie do gotowania suszonych grzybów i je na małym ogniu gotujemy do miękkości. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości patelnię, dodajemy masło klarowane i podsmażamy kilka minut cebulkę pokrojoną w małą kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, (ja nie płuczę, bo robię za swojskiej kiszonej kapusty) kroimy drobno, dodajemy do cebulki i podpiekamy, mieszając aby się nie przypaliła. Miękkie grzyby, odcedzamy, wodę zachowujemy na później (nie wylewamy). Drobniutko siekamy nożem i dodajemy do smażącej sie kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i wodą z gotowania grzybów. Odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy z przygotowanym ciastem. Gotowe. Tak przygotowane pierogi podaję na wigilijny stół jak również jako codzienne danie główne na obiad.