Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną"
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6607
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 69
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3085
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6607
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 69
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3085
Składniki
Zrób zaczyn z połowy mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostaw, aby wyrósł.
Dodaj resztę mąki, stopione, przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrób ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Ugotuj ziemniaki, przepuść je przez praskę i przestudź. Sparzoną kaszę wymieszaj z ziemniakami, pokrojonymi w paski śliwkami oraz podsmażoną na smalcu cebulą. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj na nie farsz i zlepiaj pierogi. Układaj na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp majerankiem. Piecz ok. 25 min (w. 180 st.C).
Czas przygotowania: 70 minut 280 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień