Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47725

Dodano:

Odsłon: 390

Oj, warto! Warto pokusić się na takie rarytasy.

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 100 g białego sera
  • 120 g boczku surowego
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy na sypko.
    Boczek smażymy na suchej patelni, po kilku minutach dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy i studzimy.
    Kaszę, przysmażony boczek z cebulą i ser.
    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
    Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Podajemy z ulubioną omastą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń