Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną i serem"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 155
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 91
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 155
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 91
Składniki
Kaszę podprażam na suchej, gorącej patelni. Gdy lekko zbrązowieje, gotuję ją w 2 szklankach osolonego wrzątku. Gdy woda odparuje, odstawiam ją pod przykryciem na około pół godziny by „doszła”. Gdy kasza całkiem ostygnie, mieszam ją z jajkiem i rozdrobnionym serem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przesiewam mąkę z łyżeczką soli. Usypuję kopczyk, wlewam 300 ml wrzątku i olej. Mieszam łyżką. Gdy lekko przestygnie, zagniatam gładkie ciasto. Można podsypywać je mąką lub gdy jest za suche, dodać łyżkę wrzątku. Ciasto odkładam na pół godziny, koniecznie przykryte wilgotną ściereczką.
Ciasto staram się rozwałkować bardzo cienko. Szklanką zanurzaną w mące wykrawam kółka. Na każde nakładam po łyżeczce zimnego farszu i formuję pierogi, zlepiając je mocno palcami. Gotuję w osolonym wrzątku. Podaję np. okraszone cebulką zrumienioną na oleju.
Porcja zawiera ok. 200 kcal
Porcja kosztuje ok. 2,20 zł
ok. 50 min
<strong>Renata Pyzik z Izbicy</strong>Źródło: Tina