Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z kaszanką i pieczarkami

pierogi z kaszanką i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 163

jeżeli lubicie kaszankę, a znudziła wam się już ta z grilla, polecam wykorzystać ją jako nadzienie do pierogów

Składniki

  • kaszanka - 300 g
  • pieczarki - 250 g
  • cebula 1 szt
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
pierogi z kaszanką i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.

  2. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do miękkości cebuli i całkowitego odparowania wody z pieczarek.
    Z kaszanki zdjąć osłonkę, pokroić na kawałki, dodać do cebuli z pieczarkami. Chwilę razem przesmażyć, rozdrabniając kaszankę widelcem. Farsz posolić, popieprzyć, dodać ziele angielskie i majeranek, wystudzić.

  3. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi. Układać na wysypanym mąka blacie.

  4. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Pierogi podawać ze zrumienioną cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń