Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kiszona kapustą i grzbami

Pierogi z kiszona kapustą i grzbami

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 17971

Dodano:

Odsłon: 9345

Tym razem zrobiłam pierogi z mrożonymi leśnymi grzybami, zamiast suszonych czy pieczarek. Są o wiele lepsze w smaku niż te z suszonych grzybów. Pierogi te nadają się również do podania z barszczem. Pierogi oczywiście mrożę, będą jak znalazł na wigilię.

Składniki

  • Woreczek mrożonych leśnych grzybów
  • 1 mały por
  • 2 garście kiszonej kapusty
  • sól i pieprz
  • Oliwa i masło
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z kiszona kapustą i grzbami

Przygotowanie

  1. Grzyby gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy. Pora kroimy w paski i podsmażamy na oliwie. Do pora dodajemy ugotowane grzyby.

  2. Mieszamy i dodajemy poszatkowana kapustę. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie i wyparuje nadmiar wody.

  3. Przestudzone grzyby z kapustą wrzucamy do robota i siekamy na impulsywnych obrotach. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprze.

  4. Do miski wrzucamy mąkę, sól, dolewamy wrzącą wodę oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minuty od zagotowania.

  6. Odcedzamy i polewamy roztopionym masłem. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń