Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami:

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4170

Dodano:

Odsłon: 2599

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów . Te z kapustą kiszoną (oczywiście domową) i grzybami zebranymi i ususzonymi osobiście - smakują nam najbardziej.

Składniki

  • Ciasto na pierogi (niezawodne)
  • 3 szklanki przesianej mąki
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • ok. 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2 kulki ziela
  • 2 listki laurowe
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 całe jajko
  • Do polania:
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 3-4 łyżki suszonej cebulki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami:

Przygotowanie

  1. W gorącej wodzie rozpuścić masło.
    Do miski przesiać mąkę. Na środku zrobić dołek, dodać sól i wlać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem.
    Wymieszać drewnianą łyżką a kiedy ciasto trochę przestygnie- wyłożyć na blat i dokładnie wyrobić.
    Przykryć miską lub ściereczką i odstawić na 30 minut by ciasto odpoczęło.


    Grzyby po namoczeniu ugotować. Odsączyć z wody.
    Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna. Ugotować z listkami i zielem.Przelać na sito, wyjąć listki i ziele.
    Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła.Zmielić wszystko na grubych oczkach.
    Roztopić drugą łyżkę masła i przesmażyć zmielony farsz by odparować nadmiar płynu. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
    Przestudzić farsz, dodać całe jajko. Całość wymieszać i nadziewać pierogi.
    Gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

    Masło roztopić, dodać pesto, wymieszać. Polać pierogi na talerzu. Posypać suszoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń