Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z mięsem

pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 137

cienkie, elastyczne ciasto i dużo dobrze doprawionego farszu

Składniki

  • mięso wołowe z rosołu - 500 g
  • cebula - 1 duża
  • olej - 1 lyżka
  • majeranek - 1łyżeczka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
pierogi z mięsem

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Mięso z rosołu razem z usmażoną cebulą zemleć w maszynce, dobrze doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i ziele angielskie. Gdy farsz jest zbyt suchy dolać trochę rosołu.

  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.

  3. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi. Układać na wysypanym mąka blacie.

  4. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Podawać okraszone cebulą zezłoconą na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń